طلاق توافقی
امروزه در دادگاهها یکی از رایجترین پروندههای موجود، پروندههای مربوط به طلاق است. طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که زمانی اتفاق میافتد که زن و شوهر بنا به هر دلیلی به این نتیجه میرسند که دیگر قادر به زندگی مشترک با هم نیستند بنابراین تصمیم به جدایی و طلاق میگیرند.
برای طلاق توافقی زن و شوهر باید در رابطه با کلیه مسائلی که مربوط به زندگی مشترکشان میشود با یکدیگر به تفاهم و توفق برسند این مسائل از قبیل حضانت فرزندان، نفقه زوجه و فرزندان، مهریه، جهیزیه و… است. این مواردی که زن و شوهر در آن تفاهم دارند برای دادگاه قابل قبول است و در گواهی عدم امکان سازشی که از طرف دادگاه صادر میشود، این موارد ذکر میشود. در هرکدام از این موارد اگر زن و شوهر باهم توافق نداشته باشند گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه صادر نمیشود. ما در این مقاله به بررسی طلاق توافقی و شرایط آن میپردازیم.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع « طلاق توافقی
توافق در مورد حضانت فرزندان
طبق ماده 1169 قانون مدنی برای حضانت و نگهداری طفلی که پدر و مادر او جدا زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.
تبصره این ماده میگوید که بعد از هفت سالگی در صورت وجود اختلاف، حضانت فرزند با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه تعیین میشود. یعنی در صورتی که مصلحت طفل ایجاب کند که بعد از سن هفت سالگی هنوز هم با مادر باشد دادگاه بدان رای میدهد.
در طلاق توافقی والدین با توافق میتوانند وضعیت حضانت طفل را مشخص کنند.
توافق در مورد ملاقات فرزندان
طبق ماده 1174 قانون مدنی در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر بین پدر و مادر طفل افتراق باشد و با هم زندگی نکنند هر یک از پدر و مادر که طفل تحت حضانت او نمیباشد حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوطه به آن در صورت اختلاف بین پدر و مادر با محکمه (دادگاه) است. پس هر پدر و مادری حق ملاقات فرند خود را دارد.
این قرار ملاقاتها میتواند در توافقنامه طلاق توافقی معین شود.
توافق در مورد نفقه فرزندان
طبق ماده 1199 قانون مدنی، نفقه فرزندان بر عهده پدر است و وظیفه و تکلیف پدر است که نفقه فرزندان را حتی اگر حضانت و سرپرستی آنها با مادر باشد بپردازد.
اما گاهی اوقات مادر برای به دست آوردن حضانت فرزندان پرداخت نفقه را خود به عهده میگیرد.
توافق در مورد جهیزیه
جهیزیه از اموال شخصی زوجه محسوب میشود که زن بعد از ازدواج، به منزل مشترک خود و شوهرش منتقل میکند به زبان سادهتر جهیزیه مال زن است و مالک آن محسوب میشود پس هر مالکی هم نسبت به مایملک خود حق هرگونه تصرفی دارد. بنابراین تعیین تکلیف در مورد جهیزیه برای صدور گواهی عدم امکان سازش و انجام طلاق توافقی لازم است.
توافق در مورد مهریه
به عبارتی مهریه حق زن است و زن هر وقت که بخواهد می تواند آن را طلب کند.
توافق در مورد مهریه میتواند به این صورت باشد که مثلا زن تمام یا بخشی از مهریه خود را میبخشد یا این که قید کند که هیچ بخشی از آن را نمیبخشد و تمام مهریه خود را میخواهد.
معمولا زن برای به دست آوردن امتیازاتی مثل حضانت فرزندان خود قسمتی یا تمام مهریه خود را میبخشد. همه چیز در این مورد باید به طور دقیق و بدون ابهام در توافقنامه نوشته شود.
توافق در مورد نفقه
نفقه در قانون مدنی به معنی تامین نیازهای شناختهشده و عرف معمول زن است.
در توافقنامهای که برای طلاق توافقی نوشته میشود باید ذکر شود که آیا نفقهای در ایام زوجیت مانده است که شوهر پرداخت نکرده است و یا خیر و اگر مانده مقدار و شرایط پرداخت آن هم باید تعیین شده باشد.
در تمام این مواردی که ذکر شد چنانچه زن و شوهر به توافق نرسند، دادگاه از صادر کردن گواهی عدم امکان سازش خودداری خواهد کرد و در نتیجه امکان انجام طلاق توافقی میسر نخواهد بود.
جلسات مشاوره طلاق توافقی
طلاق توافقی نیاز به مراجعه به مراکز مشاوره دارد که این جلسات بین 45 تا 60 روز طول میکشد. مراجعه به مراکز مشاوره باید قبل از دادخواست طلاق توافقی صورت بگیرد. زوجین باید بعد از تمام شدن جلسات مشاوره برگه مشاوره را به دفتر خدمات قضایی بدهند و بعد از آن میتوانند دادخواست طلاق دهند.
دادگاه صالح برای طلاق توافقی
طبق بند 9 ماده 4 قانون حمایت خانواده، رسیدگی به طلاق از جمله طلاق توافقی در صلاحیت دادگاه خانواده است.
مراحل طلاق توافقی
زن و شوهر بعد از توافق در مورد مواردی که در بالا گفته شد باید به همراه یکدیگر به یکی از دفاتر خدمات قضایی بروند و دادخواست طلاق توافقی را ثبت کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شورای حل اختلاف، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون شورای حل اختلاف پاسخ دهند .
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع « طلاق توافقی