انواع دادسراهای تخصصی
موضوعی که در ادامه قصد داریم به آن بپردازیم دادسرا و انواع آن میباشد. همان طور که میدانیم زمانی که شخصی مرتکب جرم میشود تعقیب و تحقیق در خصوص شخص مرتکب و جرم او در دادسرا انجام میشود. رئیس دادسرا دادستان است که مقام مدعی العموم به او اختصاص یافته است. در دادسرا علاوه بر دادستان، معاون و دادیار و بازپرس و… حضور دارند ولی بحثی که مورد نظر ماست انواع دادسراهای تخصصی میباشد که عبارتند از دادسرای دیوان عالی کشور، دادسرای نظامی، دادسرای عمومی و انقلاب و دادسرای ویژه روحانیت که هر کدام از آنها تشکیلات و وظائف متفاوت و متمایزی نسبت به یکدیگر دارند که به طور مفصل به آنها میپردازیم.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی لینک زیر کلیک کنید :
دادسرای دیوان عالی کشور | انواع دادسراهای تخصصی
پیش از هر مطلبی ابتدا ساختار این نوع از دادسرا را مدنظر قرار میدهیم. اعضای این دادسرا تشکیل شدهاند از دادستان کل کشور به همراه معاون اول و تعدادی دیگر از معاونان و یک دادیار. نکتهای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که دادسرای دیوان عالی کشور بازپرس ندارد.
محلی که دادسرای دیوان عالی کشور در آن واقع شده است تهران میباشد ولی اگر بخواهیم صلاحیت محلی را مورد نظر قرار بدهیم باید بدانیم که صلاحیت محلی دادسرای دیوان عالی کشور کل کشور را در بر میگیرد.
مطلبی که حتما باید مورد توجه واقع بشود وظائف دادستان کل کشور است. مطابق ماده 420 قانون آئین دادرسی کیفری برای این که نظم و امنیت عمومی حفظ شود دادستان کل کشور میتواند پیشنهاد دهد که یک پرونده از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگری احاله شود. البته این عمل باید مورد تجویز دیوان عالی کشور قرار بگیرد.
همچنین در مواردی که نیاز است در خصوص یک موضوع رای وحدت رویه صادر شود دادستان کل کشور میتواند از هیئت عمومی دیوان عالی کشور برای صادر کردن چنین رایای دعوت کند.
ممکن است در مواردی مثل حقوق عموم مردم یا دعاویای که به دولت مربوط میشود حکم قطعی توسط دادگاه صادر شود و دادستان در این صورت اگر حکمی قطعی صادر شده را خلاف شرع و قانون بداند میتواند درخواست اعاده دادرسی کند و مراتب را به رئیس قوه قضائیه اعلام کند.
دادسرای نظامی | انواع دادسراهای تخصصی
با استناد به ماده 597 آئین دادرسی کیفری دادسرای نظامی به جرائمی میپردازد که مربوط میشوند به وظائف خاص نظامی و یا انتظامی اعضای نیروهای مسلح به استثنای جرائمی که اختصاص دارد به ضابطین دادگستری. به جرائم ضابطین دادگستری در دادگاه عمومی و دادسرای عمومی رسیدگی میشود.
دادسرای نظامی از دادستان، معاون او، بازپرس و دادیار تشکیل شده است.
دادسرای عمومی و انقلاب
پیشتر دو نوع دادسرا وجود داشت دادسرای عمومی و دادسرای انقلاب. دادسرای عمومی در کنار دادگاه کیفری یک و دو فعالیت میکرد و دادسرای انقلاب به جرائمی رسیدگی میکرد که در صلاحیت دادگاه انقلاب بود. بعد از اینکه قانون اصلاح شد تفاوتهایی ایجاد شد به عنوان مثال دادگاه عمومی و انقلاب و همچنین دادسرای عمومی و انقلاب ایجاد شدند و شروع به کار کردند و مدتی بعد در سال 1392 یعنی زمانی که قانون آئین دادرسی کیفری تصویب شد دادگاه کیفری یک و دو دوباره تاسیس شد و شروع به کار کرد و دادسرایی که مورد بحث ماست یعنی دادسرای عمومی و انقلاب به فعالیت خودش در کنار دادگاه کیفری یک و دو پرداخت به علاوه این که دادسرای عمومی انقلاب به جرائمی که در صلاحیت دادگاه انقلاب هست نیز رسیدگی میکند.
دادستان، بازپرس و دادیار از اعضای دادسرای عمومی و انقلاب به شمار میروند.
دادسرای ویژه روحانیت
دادسرای ویژه روحانیت به این منظور ایجاد شده است که به جرائم مربوط به روحانیون و همچنین به اعمالی که شان روحانیت را زیر سوال میبرد و اختلافاتی که موجب از بین رفتن امنیت یک محل میشود در صورتی که یک طرف این اختلافات شخصی باشد که روحانی است پرداخته میشود و همه این امور تحت نظارت عالیترین مقام رسمی کشور یعنی رهبری صورت میگیرد.
هدف از ایجاد چنین نهادی با استناد به قانون جلوگیری کردن از نفوذ افراد منحرف به حوزه علمیه و مواردی از این قبیل میباشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انواع دادسراهای تخصصی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع دادسراهای تخصصی پاسخ دهند.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.
منبع : دادسراهای تخصصی