انحصار وراثت
انحصار وراثت و مباحث مربوط به ارث در ظاهر دارای پیچیدگی و ابهاماتی میباشند به همین خاطر ما در این مقاله سعی داریم تا با بیان مطالب و نکات کلیدی به سوالات شما در این خصوص پاسخ دهیم؛ زمانی صحبت از ارث و انحصار وراثت میشود که شخص فوت کرده باشد، زیرا در این صورت است که باید وضعیت دارایی او مشخص شود به این ترتیب اطلاع داشتن از اینکه چه اشخاصی از متوفی ارث میبرند و مراحل انحصار وراثت به چه شکل است میتواند بسیاری از ابهامات را برطرف کند. برای مطالعه مقاله وصیت چیست کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره حقوقی در زمینه انحصار وراثت می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع: انحصار وراثت
انحصار وراثت مطابق ماده 862 قانون مدنی
طبقه اول : پدر و مادر ، اولاد و اولاد اولاد ( نوه ).
درجه اول : پدر و مادر، اولاد متوفی.
درجه دوم : اولاد اولاد ( نوهها ).
درجه سوم : اولاد اولاد اولاد (نبیرهها ).
طبقه دوم : اجداد ( پدر و مادر بزرگ ) و برادر و خواهر اولاد آنها.
درجه اول : جد ( پدر پدر و پدر مادر ) و جده ( مادر پدر و مادر مادر ) و برادر و خواهر.
درجه دوم : پدر جد و مادر جد و پدر جده و مادر جده و فرزندان برادر و خواهر.
طبقه سوم : عمات ( عمه ) و عمام ( عمو ) و اخوان ( دایی ) و خالات ( خاله ) و اولاد آنها.
1-عمو و عمه و خاله و دایی ( درجه اول ) و اولاد آنها ( درجه دوم ).
2-عمو و عمه و خاله و دایی پدر و مادر ( درجه اول ) و فرزندان آنها ( درجه دوم )
توصیه میکنیم مقاله در صورت عدم همکاری یکی از وراث چه باید کرد را مطالعه نمایید.
مراحل انحصار وراثت
در خصوص مراحل انحصار وراثت باید بیان کنیم که ورثه شخصی که فوت شده است و همه اشخاصی که صاحب نفعی از ترکه متوفی هستند یا به عبارت دیگر از او ارث میبرند باید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی مراجعه کنند. در شورای حل اختلاف بعد از انجام فرایندی، گواهی انحصار وراثت صادر میشود. در این گواهی میزان ارث اشخاصی که وارث هستند یا از ترکه شخصی که فوت شده نفعی میبرند مشخص شده است. برای دریافت گواهی انحصار وراثت ارائه مدارکی الزامی میباشد. این مدارک عبارتند از: استشهادیه محضری، گواهی فوت، شناسنامه شخصی که فوت شده، عقد نامه یا رو نوشت از آن، شناسنامه اشخاصی که ارث میبرند، وصیت نامه تأیید شده و رسمی متوفی.
توصیه میکنیم مقاله وارث مفقود الاثر را مطالعه نمایید.
انواع گواهی برای انحصار وراثت
با در نظر گرفتن اینکه ملاک، مدت زمان میباشد با دو نوع گواهی انحصار وراثت رو به رو هستیم. گواهی انحصار وراثت محدود و گواهی انحصار وراثت نامحدود. تفاوت این دو نوع از گواهی را میتوان به این صورت بیان کرد که اگر شخصی که فوت شده اموالی داشته باشد، گواهی انحصار وراثت، به صورت گواهی نامحدود صادر میشود و در غیر این صورت، یعنی زمانی که متوفی اموالی نداشته باشد گواهی محدود صادر میگردد.
نکات
1-در میان این موارد که برای دریافت گواهی فوت باید ارائه شود ممکن است ابهامی در خصوص استشهادیه محضری وجود داشته باشد که توضیحاتی را برای رفع ابهام در ادامه بیان میکنیم. این استشهادیه توسظ دفاتر اسناد رسمی ارائه میشود. به این صورت که سه نفر در این دفاتر حاضر میشوند و تأیید میکنند، ورثه متوفی که از او ارث میبرند چه کسانی هستند. حال اگر یکی از وراث در دسترس نباشد، در این صورت میتوان به شورای حل اختلاف مراجعه کرد و درخواستی را مبنی بر استعلام از ثبت احوال صادر نمود.
2-در ابتدای انجام مراحل انحصار وراثت، وراث و اشخاصی که صاحب منافع از ترکه و ارثی که متوفی به جا گذاشته است میباشند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکنند و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را مینمایند و همان طور که پیشتر بیان شد صلاحیت صدور این گواهی در حدود صلاحیتهای شورای حل اختلاف میباشد.
3-فرایند صدور گواهی انحصار وراثت توسط شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی صورت میگیرد، این شورا دادخواست را یک نوبت در روزنامههای کثیر الانتشار و یا محلی آگهی میکند و هزینه این اقدام را از متقاضی دادخواست دریافت مینماید. بعد از مدت یک ماه از تاریخ انتشار و در صورت وجود نداشتن معترض این گواهی صادر میشود.
سقف 50 میلیون تومان
برای متوفیانی که اموال زیر 50 میلیون تومان دارند گواهی انحصار وراثت محدود صادر میگردد که نیازمند نشر آگهی نیست ولی برای اموال بالای 50 میلیون نیاز به نشر آگهی هست و گواهی نامحدود صادر میگردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انحصار وراثت، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون انحصار وراثت پاسخ دهند .
برای دریافت مشاوره حقوقی در زمینه انحصار وراثت می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.