حکم موت فرضی | شرایط در صورت برگشت فرد
حکم موت فرضی چیست؟ همه انسانها میدانند که وجود آنها در دنیا موقتی است و روزی میمیرند و مرگ زندگی آنها را خاتمه میدهد. اما در برخی موارد ممکن است فرد مفقودالاثر شود و ورثه او ندانند که او زنده است یا مرده که در اینصورت قوانین به خصوصی در مورد او اعمال خواهد گردید که نهایتا منجر به صدور حکم موت فرضی میشود.
صدور حکم موت فرضی
هرگاه فردی مفقودالاثر شود و سه سال از مفقود بودن او بگذرد و هیچ کس از او خبری نداشته باشد معمولا میتوان گفت که این شخص دیگر زنده نیست و از دنیا رفته است که در این صورت حکم موت فرضی صادر میشود. این حکم به این دلیل صادر میشود که وارثین بتوانند از اموال فرد مفقود شده بهره مند شوند و بتوان به صورت رسمی فوت او را اعلام کرد. دادگاه برای صدور این حکم ابتدا تحقیقاتی را انجام میدهد و از فوت فرد مطمئن میشود.
تشریفات صدور حکم موت فرضی
برای صدور این نوع حکم میبایست ورثه ابتدا به دادگاه مراجعه نموده و دادخواستی مبنی بر صدور حکم موت فرضی را به دادگاه ارائه کرده و دلایل خود را برای صدور این حکم بیان کنند.
در مرحله بعد دادگاه سه بار آگهی فرد مفقود شده را انتشار میدهد و تحقیقات میکند تا مطمئن شود که او واقعا فوت نموده است و سپس حکم موت فرضی را صادر خواهد کرد.
اگر فردی که حکم موت فرضی او صادر شده است بازگردد تکلیف چیست ؟
در صورتی که حکم موت فرضی صادر شود و او پس از مدتی بازگردد این حکم توسط دادگاه باطل میشود زیرا حکم موت فرضی در واقع یک حکم قطعی نیست و به دلیل اینکه فرد مدت زمان طولانی مفقود شده است صادر میشود پس اگر فرد زنده باشد و بازگردد این حکم باطل خواهد گردید.
اما از اعمالی که به حکم دادگاه انجام شده رفع اثر نمیشود برای مثال حکم طلاق زن باطل نمیشود یا ارثی که تقسیم شده و دیگر موجود نیست بازگردانده نمیشود.
صدور حکم موت فرضی به صورت خودکار انجام میشود ؟
حکم موت فرضی افراد به صورت خودکار صورت نمیگیرد و دادگاه این کار را بدون درخواست بازماندگان فرد انجام نمیدهد. حتی در صورتی که بازماندگان دادخواست صدور حکم موت فرضی را به دادگاه ارائه دهند بازهم دادگاه در مورد فرد بسیار تحقیق خواهد کرد و تقریبا مطمئن میشود که او دیگر زنده نیست.
دلیل صدور حکم موت فرضی
قبل از اینکه قانون صدور حکم موت فرضی وضع شود بازماندگان افرادی که مفقود الاثر میشدند تا مدتها منتظر میماندند تا از فرد خبری شود و اموال او دست نخورده باقی میماند و این قانون نیز برای رهایی از سردرگمی بازماندگان وضع گردیده است. طبق این قانون وقتی حکم موت فرضی صادر شود بازماندگان میتوانند تکلیف اموال فرد را بعد از سه سال مشخص کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم موت فرضی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم موت فرضی پاسخ دهند.
سوالات متدوال
سه تا سال بعد از مفقود شدن فرد در صورتی که هیچ خبری از او نباشد این حکم صادر میشود.
سه بار آگهی او را منتشر میکند تا افرادی که از او خبر دارند به دادگاه مراجعه کنند.